CBD Nieuws

MCT-olie

Wat is MCT-olie?

Medium chain tri-glyceride (MCT-olie) is een vetzuur, net zoals olijfolie en boter. De meeste vetten bestaan zoals je misschien al weet uit lange koolstofketen (C-atomen) met daaraan allemaal wateratomen (H-atomen). Het lichaam doet er lang over om de koolstofketen te ‘knippen’ naar een voormaat waar jouw lichaam (mitochondriën) wat mee kan. Het omzetten tot energie kan wel zes tot acht uur duren!

Mitochondriën zijn kleine energiecentrales die zich bevinden in bijna elke cel in het menselijk lichaam. De energiecentrales zetten de ‘geknipte’ vetzuren om in energie, hoe kleiner het vetzuur, hoe sneller dit proces van energie maken gaat.

Helaas zijn bijna alle vetten die wij consumeren (vis, vlees, avocado’s, olijven, noten, zaden & pitten) lange vetzuurketens waar ons lichaam (lever, gal & alvleesklier) lang overdoet om energie uit te halen.

MCT’s zijn afkomstig uit kokosolie en hebben ten opzichte van bijna alle vetten die wij consumeren een medium vetzuurketen. Door deze medium ketens is het molecuul erg klein en kan ons lichaam net zoals bij glucose de MCT’s direct door de darmwand opnemen en vervoeren naar de energiecentrales. Dit proces gaat veel sneller dan bij de lange vetzuurketens! Doordat de energiecentrales de MCT’s zo snel omzetten tot energie, wordt niks van de vetten opgeslagen in lichaamsvet.

Wat zijn de voordelen van MCT’s?

MCT-olie kan hulp bieden bij gewichtsverlies

In ons lichaam zijn twee hormonen verantwoordelijk voor het gevoel dat je ‘vol’ zit: peptide en leptide. Hoe voller we ons voelen, deste minder we eten. Wetenschappers hebben veel onderzoek gedaan naar de positieve impact van MCT’s op een verzadigd gevoel. Een ander veel belovend onderzoek  toont aan dat het gebruik van MCT-olie kan resulteren in gewichtsverlies en een smallere buikomvang.

MCT-olie heeft een positieve invloed op de hersenen.

Anno 2020 zijn er steeds meer aanwijzingen dat de ziekte alzheimer een relatie zou hebben met de voedsel inname. Zowel ons lichaam als onze hersenen gaan kapot onder de grote hoeveelheden suikers die wij mensen elke dag consumeren. Lees in de hyperlink meer over de invloed van MCT’s op hersenen.

MCT-olie voor sporters.

Mensen die op hoog niveau, maar ook op minder hoog niveau een sport beoefenen kunnen profijt hebben bij de snelle energie die MCT’s leveren. MCT-olie staat al lange tijd bekend als extra energiegever binnen de sportwereld. De extra energie die MCT’s leveren gaan hand in hand met het vermogen van MCT’s om verzuring van de spieren tegen te gaan.

Wij van Quest-Medica gebruiken als basis voor al onze recepturen MCT-olie. Benieuwd naar onze producten? Klik hier

Meer weten over de positieve invloed van MCT’s op het menselijk lichaam? Klik hier